foto. www.joannail.pl |
Według dietetyk kliniki położnictwa i ginekologii IMiDz Doroty Świątkowskej podstawowym błędem popełnianym przez przyszłe mamy jest jedzenie za dwoje, a przecież zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży szczególnie w pierwszym trymestrze nie zmienia się. Kolejny to zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia, kobiety w ciąży powinny spożywać od pięciu do sześciu posiłków, a nie jak to dzieje się w wielu przypadkach dwa, trzy posiłki dziennie. Posiłki powinny być urozmaicone, małokaloryczne i zawierać dużo warzyw i owoców.
Niektóre kobiety w ciąży, z obawy o zbyt duży przyrost wagi w ciąży, niedojada, co jest niebezpieczne dla dziecka gdyż naraża je na niedobory ważnych składników pokarmowych.
Specjaliści Instytutu Matki i Dziecka zaznaczają, że niezbędna jest suplementacja. Kwas foliowy powinien być zażywany przez kobiety jeszcze przed zajściem w ciążę, w Polsce stosuje do zaledwie 30% kobiet.
W strefie umiarkowanej jakiej znajduje się Polska w miesiącach do września do kwietnia ilość słońca jest zbyt mała, dlatego kobiety w ciąży powinny sięgać po witaminę D. Dzieje się tak dlatego, że w 80% witamina D jest syntetyzowana w skórze, zaledwie 20 % udaje się pozyskać z diety.
W poradniku Brzuchatki znajdą bardzo przydatne przykłady jadłospisów dla kobiet w poszczególnych trymestrach ciąży.
"Poradnik żywienia kobiet w ciąży" do ściągnięci na stronach Instytutu Matki i Dziecka.
Do pobrania również opublikowany przez Instytut Matki i Dziecka "Poradnik żywienia dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz